Το υγιές παιδί

Το υγιές παιδί, είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο της πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας. O παιδίατρος, όπως κάθε επιτυχημένος επαγγελματίας, είναι ευτυχισμένος όταν αγαπά το αντικείμενο της δουλειάς του, δηλαδή το παιδί. Είναι επίσης διπλά τυχερός, γιατί ασκεί την μοναδική ίσως ιατρική ειδικότητα, στην οποία δεν χρειάζεσαι ασθενείς για να έχεις δουλειά.

Οι γονείς έχουν τον πρώτο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους. Πολλές φορές η καθημερινότητα και η ευθύνη καθιστά τον συμβουλευτικό ρόλο του παιδίατρου πολύτιμο. Το παιδί χρειάζεται τακτική παρακολούθηση της σωματικής αύξησης και της ψυχοκινητικής ανάπτυξης, ενώ ζωτικής σημασίας είναι η πρόληψη. Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με όσα σας απασχολούν με την καθημερινότητα και τις ανάγκες ενός μωρού στο σπίτι, την διατροφή του, καθώς και την ανάπτυξη και τον εμβολιασμό των παιδιών.

Πώς φροντίζουμε τα δοντάκια του μικρού παιδιού μας;

Αρκετοί γονείς, μόλις βγουν (ανατείλουν) τα πρώτα δοντάκια του μωρού τους αρχίζουν να έχουν ερωτήματα σχετικά με την φροντίδα τους και γενικά την στοματική υγιεινή του παιδιού τους. Συχνά αναρωτιούνται ποια είναι η σωστή ηλικία που πρέπει να ξεκινήσουμε την φροντίδα των δοντιών του παιδιού.

Από την πάνα στην τουαλέτα. Πότε και πώς;

Η εκπαίδευση στην χρήση της τουαλέτας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην ζωή τόσο του παιδιού, όσο και των γονέων του. Για τους γονείς σηματοδοτεί την ελευθερία από την πάνα αλλά και το άγχος για την  μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα και τα  “ατυχήματα” που μπορεί να έχει το παιδί τους μέχρι να το πετύχει.

Κάνει ένα μωράκι να παίζει με tablet και να βλέπει τηλεόραση;

Αυτή είναι μια ερώτηση που ακούω πολύ συχνά στο ιατρείο μου. Διαφορετική εκδοχή της είναι η απορία που βλέπω στο βλέμμα των γονέων όταν τους λέω ότι υπάρχει επιστημονική οδηγία που συστήνει ένα βρέφος και νηπιάκι να μην βλέπει τηλεόραση ή να μην χρησιμοποιεί εφαρμογές για κινητό και tablet πριν την ηλικία των 18 μηνών.

Επιστροφήστην αρχή