Βιογραφικό

Ο Αντωνογεώργος Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Λιβαδειά, σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοστατιστική στην Ιατρική Σχολή και το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης και στην Εφαρμοσμένη Στατιστική για Κοινωνικές επιστήμες στο University of Essex, Colchester. Το 2011 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην Παιδιατρική και ασκεί έκτοτε την Παιδιατρική κλινικά σε επίπεδο ιδιωτικού ιατρείου, όπως επίσης και ως επιμελητής σε παιδιατρικές κλινικές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το 2011 ολοκλήρωσε την διδακτορική διατριβή του με τίτλο «Επιδημιολογική μελέτη της παιδικής παχυσαρκίας. Η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών συνήθειων» στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2014 ολοκλήρωσε την μετα-διδακτορική του έρευνα στην χρήση των Δομημένων Στατιστικών Υποδειγμάτων (Structural Equation Modelling) στην αιτιοπαθογένεια χρόνιων νοσημάτων της παιδικής και ενήλικης ζωής στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έκτοτε είναι επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στον τομέα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Διατροφής του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων με πιο αναγνωρισμένα το 22th EEPE Residential Summer Course in Epidemiology (International Epidemiological Association) και το Advanced Course in Epidemiological Analysis (London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of London). Έχει συγγράψει 47 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καταχωρημένα στην βιβλιογραφική βάση δεδομένων Pubmed,6 σε ελληνικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει με πλήθος εργασιών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.  

Από το 2008 διδάσκει σε Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τα μαθήματα της Βιοστατιστικής και της Μεθοδολογίας της Έρευνας, καθώς επίσης και στο ΠΜΣ της Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας –Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017 και 2017-2018 δίδαξε το προπτυχιακό κατ’ επιλογήν μάθημα «Ειδικά Θέματα Ανάλυσης Δεδομένων» στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου.  Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Από το 2021 είναι Ακαδημαϊκος Υπότροφος της Γ’ Παιδιατρικής  Πανεπιστημιακής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται τα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας, οι πολυμεταβλητές μέθοδοι ανάλυσης και η μεθοδολογία της έρευνας στην παιδική ηλικία .

Σπουδές και τίτλοι

1994: Απολυτήριο Λυκείου, 1o Λύκειο Λιβαδειάς με βαθμό απολυτηρίου 19 και 5/12 και χαρακτηρισμό «AΡΙΣΤA».

1995-2002: Πτυχίο Ιατρικής, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό πτυχίου 7,6/10  και χαρακτηρισμό «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ».

2002: Μετεκπαίδευση στις: Παθολογική, Χειρουργική και Καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Νομού Λακωνίας.

2005-2007: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ, MSc), Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Βιοστατιστική», Ιατρική Σχολή και  Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βαθμό διπλώματος: 8,8/10 και χαρακτηρισμός «ΑΡΙΣΤΑ».

2007-2011: Ειδίκευση στην Παιδιατρική, Παιδιατρική Κλινική του Γενικού  Νοσοκομείου  Νίκαιας Πειραιά  «Άγιος Παντελεήμων», με 6μηνη εκπαίδευση στην Νεογνολογία στην  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Νοσοκομείου Νίκαιας και 2μηνη εκπαίδευση στο Παιδο καρδιολογικο και Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλ. Κυριακού» και 1 μήνα εκπαίδευση στο Παίδο-νεφρολογικό και Παίδοαλλεργιολογικό εξωτερικό ιατρείο της Παιδατρικής κλινικής του Νοσοκομείου «Αγ. Παντελεήμονας». Τίτλος Ειδικότητας στην Παιδιατρική, Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας (05/2011)

2008-2011: Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ιατρική (γνωστ. αντικ. Παιδιατρική Επιδημιολογία). Γ΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (θέμα: «Επιδημιολογική μελέτη της παιδικής παχυσαρκίας. Η επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και των διατροφικών συνηθειών.)» με βαθμό διπλώματος: «ΑΡΙΣΤΑ».

Σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις

2017: Παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση των ακολούθων μαθημάτων στα πλαίσια του 52th Summer Sessions in Epidemiology προγράμματος Σπουδών του University of Michigan, School of Public Health, USA: Successful Scientific Writing, Introduction to Multilevel Analysis in Public Health, Design and Contact of Clinical Trials, Systematic Reviews and Meta-analyses.

2012: Παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση στα ακόλουθα μαθήματα στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο “Statistical Analysis for Social Sciences” του University of Essex,  Summer School, Colchester, Great Britain: Panel Data Analysis for Comparative Research, Causal Models and Structural Equations with MPLUS, Quantitative Data Analysis with R, Non Parametric and Semi-parametric methods.

2011: Advanced Structural Equation Modeling using Mplus, Essex Summer School of Data Analysis, Colchester, Great Britain.

2011: Factor Analysis and Structural Equation Modeling: An introduction using Stata and Mplus, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London, Great Britain.

2010: Advanced Course in Epidemiological Analysis, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London, Great Britain.

2009: 22th European Educational Program in Epidemiology, International Epidemiological Association, Florence, Italy.

 

Ιατρική επαγγελματική εμπειρία

2/2014- σήμερα: Επιμελητής Παιδίατρος, Β΄ Παιδιατρική Κλινική, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με καθήκοντα επιμελητή θεράποντα ιατρού για την περίθαλψη των νοσηλευομένων παιδιών της κλινικής, όπως επίσης και με καθήκοντα εφημερεύοντα παιδιάτρου για την περίθαλψη των νοσηλευομένων και των αρρώστων παιδιών που προσέρχονται κατά την διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου.

11/2012 – σήμερα: Ελεύθερο επάγγελμα ως Παιδίατρος, Παιδιατρικά Ιατρεία Αντωνογεώργου Γεωργίου: Α) Ακρωτηρίου Κρήτης 9, ΤΚ 13671, Αχαρνές και Β) Λασκαρίδου 110, ΤΚ 17676 , Καλλιθέα με καθήκοντα παροχής πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας.

1/2013-2/2014: Επιμελητής Παιδίατρος, B’ Παιδιατρική κλινική, Ευρωκλινική Παίδων, με καθήκοντα επιμελητή θεράποντα ιατρού για την περίθαλψη των νοσηλευομένων παιδιών της κλινικής, όπως επίσης και με καθήκοντα εφημερεύοντα παιδιάτρου για την περίθαλψη των νοσηλευομένων και των αρρώστων παιδιών που προσέρχονται κατά την διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου.

9/2011-12/2012: Επιμελητής Παιδίατρος της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ»,υπεύθυνος εξωτερικών ιατρείων και κλινικής, με καθήκοντα εφημερεύοντα παιδιάτρου για την περίθαλψη τόσο των νοσηλευομένων, όσο και των αρρώστων παιδιών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.

2005-2007: Ιατρός της Ψυχιατρικής Κλινικής «Ασκληπιείον», Αθήνα.

2002-2003: Ιατρός, υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου, Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, Νομού Λακωνίας

Ερευνητική και διδακτική εμπειρία

2016: Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Τομέας Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Διατροφής του ανθρώπου. Υπεύθυνος διδασκαλίας του προπτυχιακού επιλεγόμενου μαθήματος του Ζ’ εξαμήνου σπουδών «Ειδικά Θέματα Ανάλυσης Δεδομένων».

2016-σήμερα: Εκπαιδευτής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανάλυση ιατροβιολογικών δεδομένων με την χρήση του Στατιστικού Προγράμματος SPSS», Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

2011-σημέρα: Μετα-διδακτορικός ερευνητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Τομέας Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Διατροφής του ανθρώπου με γνωστικό αντικείμενο «Ανάπτυξη δομημένων στατιστικών μοντέλων (structural equation models, path analysis) για την ανάδειξη αιτιολογικών σχέσεων χρόνιων νοσημάτων».

2008-2016: Υπεύθυνος Διδασκαλίας του μαθήματος «Βιοστατιστική» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική-Έρευνα» του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

5/2014- 12/2014: Κλινικός Διευθυντής, Institute for Clinical Investigation, Ινστιτούτο Pasteur,  με καθήκοντα οργάνωσης, επίβλεψης και εκτέλεσης ερευνητικών πρωτοκόλλων περιλαμβανομένων μελετών βιοισοδυναμίας, κλινικών δοκιμών (φάση I-IV) και επιδημιολογικών μη-παρεμβατικών μελετών.

2012-2013: Λέκτορας μερικής απασχόλησης (Part-time lecturer), στα προγράμματα σπουδών BSc(Hons) Dietetics και BSc(Hons) Physiotherapy, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης IST Studies σε συνεργασία με το University of Hertfordshire, με πλήρη ανάθεση των μαθημάτων “Research Methodology” και “Applied Research” καθώς και της επίβλεψης των πτυχιακών εργασιών για την απόκτηση του Πανεπιστημιακού Τίτλου στο BSc(Hons) Dietetics.

2012-2013: Επιστημονικός  συνεργάτης, Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Αθηνών.

2010-2012: Επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής ερευνητικής ομάδας με καθήκοντα υπεύθυνου διαχείρισης και στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Πολυκεντρικής Μελέτης «EU NET ADB» (EU FP7) για την διερεύνηση των συνηθειών χρήσης του διαδικτύου από τους εφήβους υπό την Β΄ Παιδιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

2011: Υπεύθυνος Διδασκαλίας του μαθήματος «Βιοστατιστική» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών των υποψήφιων διδακτόρων της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2011: Προσκεκλημένος ομιλητής (1 διάλεξη) με θέμα «Μεθοδολογία της έρευνας στην παιδική ηλικία» στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

2011: Προσκεκλημένος ομιλητής (3 διαλέξεις) στα πλαίσια του μαθήματος της Βιοστατιστικής του ΜΠΣ «ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική».

2010-2014: Διδάσκων του μαθήματος «Βιοστατιστική» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Καρδιολογική Νοσηλευτική-ΜΕΘ» του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

 2008-2014: Βοηθός Διδασκαλίας στο μάθημα «Πολυμεταβλητή Ανάλυση» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Βιοστατιστική» της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και της Μαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

 2007-2014: Επιστημονικός Συνεργάτης, της ερευνητικής ομάδας της επιδημιολογικής μελέτης PANACEA (Physical Activity, Nutrition and Asthma in the Children of Athens) υπό την Παιδοπνευμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και της Ομάδας Μεθοδολογίας Έρευνας, Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με ερευνητικό θέμα την συσχέτιση παραγόντων κινδύνου με το άσθμα παιδιών ηλικίας 10-12 ετών05

Άλλη επαγγελματική εμπειρία

2/2017-σήμερα: Βιοστατιστικός, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis».

Συγγραφικό έργο

Μονογραφίες

1. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ: «Επιδημιολογική μελέτη της παιδικής παχυσαρκίας. Η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών συνηθειών». Αθήνα, 2011.

2. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ: «Επιδημιολογικη μελετη για την ανιχνευση της σχεσης μεταξυ των διατροφικων συνηθειων και φυσικης δραστηριοτητας  σε σχεση με το ασθμα σε παιδια ηλικιας 10-12 ετων απο την ευρυτερη περιοχη της αττικης μελετη PANACEA (Physical Activity, Nutrition and Allergies in Children Examined in Athens). Αθήνα, 2008.
 

Κεφάλαια σε βιβλία

1. Diet quality and viewing TV and Games. Chapter in  “Diet quality: an evidence-based approach”, Editor: Victor R Preedy, King’s College London, Volume 1, Nutrition and Health, Springer Science +Business Media, New York, 2013

2. Τόμος Πρακτικών, 16η Διημερίδα Παιδιατρικών Αναπνευστικών Παθήσεων, Επιμέλεια Έκδοσης : Κώστας Ν. Πρίφτης, Αθήνα 2007
 

Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά
 

1. Papoutsakis C, Papadakou E, Chondronikola M, Antonogeorgos G, Matziou V, Drakouli M, Konstantaki E, Priftis KN. An obesity-preventive lifestyle score is negatively associated with pediatric asthma. Eur J Nutr. 2017 Apr 9. [Epub ahead of print]

2. Mourtakos SP, Tambalis KD, Panagiotakos DB, Antonogeorgos G, Arnaoutis G, Karteroliotis K, Sidossis LS. Maternal lifestyle characteristics during pregnancy, and the risk of obesity in the offspring: a study of 5,125 children. BMC Pregnancy Childbirth. 2015 Mar 21;15:66. PMID:25885759

3. Antonogeorgos G, Panagiotakos DB, Grigoropoulou D, Yfanti K, Papoutsakis C, Papadimitriou A, Anthracopoulos MB, Bakoula C, Priftis KN Investigating the Associations between Mediterranean Diet, Physical Activity and Living Environment with Childhood Asthma using Path Analysis. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2014 Aug 25. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 25176184.

4. Papoutsakis C, Chondronikola M, Antonogeorgos G, Papadakou E, Matziou V, Drakouli M, Konstantaki E, Papadimitriou A, Priftis KN. Associations between central obesity and asthma in children and adolescents: a case-control study.  J Asthma. 2014 Aug 28:1-7. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 25134781.

5. Papadopoulou A, Panagiotakos DB, Hatziagorou E, Antonogeorgos G, Matziou VN, Tsanakas JN, Gratziou C, Tsabouri S, Priftis KN Antioxidant foods consumption and childhood asthma and other allergic diseases: The Greek cohorts of the ISAAC II survey. Allergol Immunopathol (Madr). 2014 Aug 3. pii: S0301-0546(14)00096-2. doi: 10.1016/j.aller.2014.03.002. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 25097022.

6. Panagiotounakou P, Antonogeorgos G, Gounari E, Papadakis S, Labadaridis J, Gounaris AK. Peripherally inserted central venous catheters: frequency of complications in premature newborn depends on the insertion site. J Perinatol. 2014 Mar 13. doi: 10.1038/jp.2014.36.

7. Konstantaki E, Priftis KN, Antonogeorgos G, Papoutsakis C, Drakouli M, Matziou V. The association of sedentary lifestyle with childhood asthma. The role of nurse as educator. Allergol Immunopathol (Madr). 2013 Nov 23. pii: S0301-0546(13)00199-7. doi: 10.1016/j.aller.2013.05.008

8. Tsitsika AK, Tzavela EC, Apostolidou E, Antonogeorgos G, Sakou II, Bakoula C. The career aspirations of adolescents with eating disorders: an exploratory study and suggested links to adolescent self-concept development. Int J Adolesc Med Health. 2014;26(1):85-92. doi: 10.1515/ijamh-2012-0117

9. Petsios KT, Priftis KN, Hatziagorou E, Tsanakas JN, Antonogeorgos G, Matziou VN. Determinants of quality of life in children with asthma. Pediatr Pulmonol. 2013 Dec;48(12):1171-80. doi: 10.1002/ppul.22768. Epub 2013 Feb 8.

10. Papoutsakis C, Priftis KN, Drakouli M, Prifti S, Konstantaki E, Chondronikola M, Antonogeorgos G, Matziou V. Childhood overweight/obesity and asthma: is there a link? A systematic review of recent epidemiologic evidence. J Acad Nutr Diet. 2013 Jan;113(1):77-105

11. Antonogeorgos G, Panagiotakos DB, Grigoropoulou D, Papadimitriou A, Anthracopoulos M, Nicolaidou P, Priftis KP. The mediating effect of parents’ educational status on the association between adherence to the Mediterranean diet and childhood obesity: the PANACEA study. Int J Public Health. 2013 Jun;58(3):401-8

12. Anthracopoulos MB, Fouzas S, Papadopoulos M, Antonogeorgos G, Papadimitriou A, Panagiotakos DB, Nicolaidou P, Priftis KN. Physical activity and exercise induced bronchoconstriction in Greek schoolchildren. Pediatr Pulmonol  2012; 47(11):1080-1087

13. Antonogeorgos G, Panagiotakos DB, Papageorgiou C, Pitsavos C, Chrysohoou C, Papadimitriou GN, Stefanadis C. Understanding the role of Depression and Anxiety on Cardiovascular Disease Risk, using Structural Equation Modeling; the mediating effect of Mediterranean Diet and Physical Activity: the ATTICA Study. Ann Epidemiol. 2012 Sep;22(9):630-7. Epub 2012 Jul 24

14. Kalampokas E, Sofoudis C, Antonogeorgos G, Panoulis K, Aravantinos L, Grigoriou O, Kalampokas T. A randomized controlled trial for cervical priming using vaginal misoprostol prior to hysteroscopy in women who have only undergone cesarean section. Arch Gynecol Obstet. 2012 May 17. [Epub ahead of print]

15. Papagiannopoulou V, Oulis CJ, Papaioannou W, Antonogeorgos G, Yfantopoulos J. Validation of a Greek version of the oral health impact profile (OHIP-14) for use among adults. Health Qual Life Outcomes. 2012 Jan 14;10:7

16. Antonogeorgos G, Panagiotakos DB, Papadimitriou A, Priftis KN, Anthracopoulos M, Nicolaidou P. Breakfast consumption and meal frequency interaction with childhood obesity. Pediatric Obesity 2012;

17. Petsios K, Priftis KN, Tsoumakas C, Hatziagorou E, Tsanakas JN, Galanis P, Antonogeorgos G, Mantziou V. Level of parent-asthmatic child agreement on health-related quality of life. J Asthma. 2011 Apr;48(3): 286-2897

18. Antonogeorgos G, Papadimitriou A, Panagiotakos DB, Priftis KN, Nikolaidou P. Association of extracurricular sports participation with obesity in Greek children. J Sports Med Phys Fitness. 2011 Mar;51(1):121-7

19. Antonogeorgos G, Papadimitriou A, Panagiotakos DB, Priftis KN, Nikolaidou P. Physical activity patterns and obesity status among 10- to 12-year-old adolescents living in Athens, Greece. J Phys Act Health. 2010 Sep;7(5):633-40

20. Priftis KN, Panagiotakos DB, Antonogeorgos G, Papadopoulos M, Charisi M, Lagona E, Anthracopoulos MB. Factors associated with asthma symptoms in schoolchildren from Greece; the Physical Activity, Nutrition and Allergies in Children Examined in Athens (PANACEA study). J Asthma 2007 Sep;44(7):521-8

21. Antonogeorgos G, Panagiotakos DB, Priftis KN, Tzonou A. Logistic Regression and Linear Discriminant Analyses in Evaluating Factors Associated with Asthma Prevalence among 10- to 12-Years-Old Children: Divergence and Similarity of the Two Statistical Methods. Int J Pediatr. 2009;2009:952042.

22. Anthracopoulos MB, Antonogeorgos G, Liolios E, Triga M, Panagiotopoulou E,Priftis KN. Increase in chronic or recurrent rhinitis, rhinoconjunctivitis and eczema amongs choolchildren in Greece: Three surveys during 1991-2003. Pediatric Allergy Immun Pediatr Allergy Immunol 2009; 20:180-186.

23. Panagiotakos DB, Antonogeorgos G, Papadimitriou A, Anthracopoulos M, Papadopoulos M, Konstantinidou M, Fretzayas A, Priftis KN. Breakfast cereal is associated with a lower prevalence of obesity among 10 το 12-year-old children: The PANACEA study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 Nov;18(9):606-12

24. Panagiotakos DB, Papadimitriou A, Anthracopoulos M, Konstantinidou M, Nicolaidou P, Antonogeorgos G, Priftis KN. Birth weight, breastfeeding, parental weight and prevalence of obesity in schoolchildren aged 10-12 years old, in Greece; the Physical Activity, Nutrition and Allergies in Children Exposed in Athens (the PANACEA study). Pediatr Int. 2008 Aug;50(4):563-568.
 

Άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά

 

1. Μούσκου Σ., Αντωνογεώργος Γ., Βαράκης Χ., Τζουμάκα-Μπακούλα Χ., Σιαχανίδου Τ. Παράγοντες που συσχετίζονται με την εμφάνιση επιπλοκών κατά την διακομιδή νεογνών σε μονάδες νοσηλείας νεογνών της Αττικής, Παιδιατρική 2013: 76,4: 466-482

2. Καρακαιδός Δ., Νικιτάκη Ζ., Ζώση Σ., Καφαλίδης Γ., Χατζηγεωργίου Χ., Αντωνογεώργος Γ., Καρής Χρ. Η θυρεοειδική λειτουργία σε παιδιά με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης μετά απο χρόνια θεραπεία υποκατάστασης. Νέα Παιδιατρικά Χρονικά 2008: 8,2: 119-123

3. Τυλιγάδα Α., Αντωνογεώργος Γ. Λευκοτριένια και φλεγμονή: νεότερη φαρμακολογική θεώρηση. Παιδιατρική 2003; 66: 155-162

4. Διαμάντη-Κανδαράκη Ε.,  Αντωνογεώργος Γ. Η διαπλεκόμενη μεταβίβαση του ενδοκυττάριου μηνύματος της ινσουλίνης και ο ρόλος της στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 19(1), 51-55, 2002
 

Ανακοινώσεις σε συνέδρια

 

1. Mouskou S, Iakovidou N, Antonogeorgos G, Varakis C, TSiahanidou T, Bakoula C. Impact of Neonatal Transport in Greece on Temperature Control of the Neonate. Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine Oct 2011, Vol. 24, S2: PS 10.

2. Chondronikola M, Papoutsakis C, Matziou V, Antonogeorgos G, Drakouli M, Konstantaki E, Spyropoulou M, Panagiotakos DB, Priftis KN; Dietary Intake in Asthma and Atopy: A Pediatric Case-Control Study. Journal of the American Dietetic Association, 2011 Sept; volume 111,9, A16

3. Petsios K, Priftis KN, Tsoumakas C, Hatziagorou E, Tsanakas J, Antonogeorgos G, Matziou V. Determinants of quality of life in Greek asthmatic children. 2011 Dec,1st PNAE Congress on Paediatric Nursing, Istanbul,

4. Papadopoulos M, Panagiotakos D, Antonogiorgos G, Anthracopoulos M, Papadimitriou A, Nicolaidou-Karpathiou P, Priftis K. The association of childhood asthma and status of physical activity of children aged 10-12 years (the PANACEA study). 2007; 11th State of the Art Interdisciplinary Review Course on Pulmonary Diseases Critical Care Emergency Medicine & Nursing Care. Athens

5. Papadopoulos M, Triga M, Antonogeorgos G, Liolios E, Perdicaki O, Anthracopoulos MB, Priftis KN. Increasing prevalence of childhood eczema in urban Greece. 2008 May; 9th Congress of the European Society of Pediatric Dermatology. FC4.2, Athens

6. Papadopoulos E, Triga M, Antonogeorgos G, Liolios E, Perdicaki O, Anthracopoulos MB, Priftis KN. Time trends in the influence of atopy on asthma: three cross-sectional surveys over 12 years in urban Greece. 2008 Oct; Eur Respir J 2008; 30: Suppl. 51, 645s.

7. Papadopoulos M, Panagiotakos D, Antonogiorgos G, Anthracopoulos M, Papadimitriou A, Nicolaidou-Karpathiou P, Priftis KN. Lack of association between exercise-induced asthma and obesity in schoolchildren (the PANACEA study). 2008 Oct; Eur Respir J 2008; 30: Suppl. 51, 645s.

8. Antonogeogros G, Grigoropoulou D, Papadimitriou A, Priftis KN, Anthracopoulos M, Nicolaidou P, Panagiotakos DB. Validation of a semi-quantitative Food Frequency Questionnaire designed for children aged 10-12 years: The PANACEA-FFQ 52nd Annual Meeting of the Eur Society for Paediatr Res. 2011; Newcastle, UK Pediatric Research

9. Chondronikola M, Papoutsakis C, Matziou V, Antonogeorgos G, Drakouli M, Konstantaki E, Spyropoulou M, Panagiotakos DB, Priftis KN. Dietary Intake in Asthma and Atopy: A Pediatric Case-Control Study. J Am Diet Assoc  2011 Sept; 111 Suppl.: A16

10. Chondronikola M, Antonogeorgos G, Papoutsakis C,  Matziou V, Drakouli M, Konstantaki E, Panagiotakos DB, Priftis KN. Weight status and pediatric asthma: insights from a case control study. 2012 Sept; The 30th annual scientific meeting of the Obesity Society, San Antonio Texas, S187.

11. Papoutsakis C,  Papadakou E, Chondronikola M, Antonogeorgos G,  Matziou V, Drakouli M, Konstantaki E, Panagiotakos DB, Priftis KN. An obesity-preventive lifestyle score is negatively associated with physician-diagnosed asthma: results from a pediatric case-control study. Texas,. J Acad Nutr Diet, 2013; 113 (Suppl 9): A85.The Food & Nutrition Conference & Expo.

12. Antonogeorgos G, Grigoropoulou D, Papadimitriou A, Priftis KN, Anthracopoulos M, Nikolaidou P, Panagiotakos DB. Validation of a semi-quantitative Food Frequency Questionnaire designed for children aged 10-12 years: The PANACEA-FFQ. 2011; 52nd ESPR Annual Meeting, Newcastle, United Kingdom.

13. Mouskou S, Antonogeorgos G, Varakis C, Bakoula C, Kyritsi E, Siahanidou T. Factors which are associated with complications during neonatal transport. 2011; 22nd ESPNIC Medical & Nursing Annual Congress, Hannover, Germany.

14. Cholestasis and green primary teeth: Two rare cases of neonatal sepsis caused from  Klebsiella  pneumoniae. Papadopoulou  M, Dasopoulou M, Konstantinidi A, Tsantila A, Theodoraki M, Sokou R, Antonogeorgos G, Labadaridis I, Gounaris A. 2010 Nov; UENPS Congress, Istanbul.

15. Validation of a semi-quantitative Food Frequency Questionnaire designed for children aged 10-12 years: The PANACEA-FFQ. Antonogeorgos G,  Grigoropoulou D, Papadimitriou A, Priftis KN, Anthracopoulos M, Nikolaidou P, Panagiotakos DB. 2008 Oct; 4th Panhellenic Atherosclerosis Congress, Ioannina.

16. Lack of association between exercise-induced asthma and obesity in schoolchildren (the PANACEA study). Papadopoulos M, Antonogeorgos G, Panagiotakos DB , Anthracopoulos M, Priftis KN. 2008 Oct; European Respiratory Society Congress, Berlin.

17. Liolios E, Antonogeorgos G, Papadopoulos M, Panagiotopoulou E, Triga M, Priftis KN, Anthracopoulos M. Time trends in the influence of atopy on asthma: three cross-sectional surveys over 12 years in urban Greece. 2008 Oct; European Respiratory Society Congress, Berlin, Germany.

18. Papadopoulos M, Panagiotakos DB, Antonogeorgos G, Anthracopoulos MB, Papadimitriou A, Nikolaidou-Karpathiou P, Priftis KN. The association of childhood asthma and status of physical activity of children aged 10-12 years (the PANACEA study). 2007 Apr,11th State-of-the- Art, Interdisciplinary Review Course on Pulmonary Diseases, Critical Care, Emergency Medicine and Nursing Care, Athens Greece.

19. Πέτσιος K, Πρίφτης KN, Χατζηαγόρου Ε, Τσανάκας Ι, Αντωνογεώργος Γ,. Μάτζιου Β. Παραγοντες επιρροης της ποιοτητας ζωης παιδιων με βρογχικο ασθμα. 2013 Μάιος: 40ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο,  Αθήνα.

20.  Κωνσταντάκη Ε, Πρίφτης ΚΝ, Αντωνογιώργος Γ, Παπουτσάκη Κ,  Δρακούλη Μ, Ματζιου Β. Η επιδραση του βρογχικου ασθματος στη φυσικη δραστηριοτητα παιδιων σχολικης ηλικιας. 2012 Μαιος, 39ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο, Βόλος,

21. Πέτσιος Κ, Πρίφτης ΚΝ, Τζουμάκας Κ, Τσανάκας Ι, Xατζηαγόρου Ε, Γαλάνης Π, Αντωνογιώργος Γ, Μάτζιου Β. Εκτίμηση του βαθμου συμφωνιας γονιών – ασθματικων παιδιων σχετικα με την εκτιμηση της ποιοτητας ζωης τους. Μάιος 2011, 38ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο, Χίος

22.  Τσίτσικα Α, Κορμάς Γ, Δημητρακοπούλου Β, Μπικούλη Δ, Αθανασίου Κ, Φρέσκου Α, Κριτσέλη Ε, Τζανικιάν Μ, Τζαβέλα Ε, Αντωνογεώργος Γ, Καββαδίας Γ, Καφετζής Δ. Συμπεριφορες εξαρτησης («εθισμος») στο διαδικτυο-internet στους ελληνες εφηβους. 2011, 4ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής, Αθήνα

23. Αντωνογεώργος Γ. Παχυσαρκια και ασθμα. Βημα Νέων Ερευνητών. 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικης ής και Προαγωγής της Υγείας, 2010 Νοέμβρίου, Αθήνα

24. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος Δ, Παπαδόπουλος Μ, Ανθρακόπουλος Μ, Παπαδημητρίου Α, Πρίφτης ΚΝ, Νικολαΐδου-Καρπαθίου Π. Εξωσχολική αθλητική δραστηριότητα και παιδική παχυσαρκία στην Αττική. 2009 Μάιος, 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, Αλεξ/πολη.

25. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος Δ, Παπαδημητρίου Α, Πρίφτης ΚΝ, Νικολαΐδου-Καρπαθίου Π. Η αυξημένη ημερήσια κατανάλωση γευμάτων και η καθημερινή λήψη πρωινού σχετίζονται αρνητικά με την παχυσαρκία παιδιών. 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Μύκονος 21-23 Μαΐου 2010.

26. Αντωνογεώργος Γ, Παπαδόπουλος Μ, Παπαδημητρίου Α, Παναγιωτάκος ΔΒ, Νικολαΐδου-Καρπαθίου Π, Πρίφτης ΚΝ. Εξωαθλητικη δραστηριότητα και παιδική παχυσαρκία στην Αττικη. 2007 Μάιος,  45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Σιθωνία Χαλκιδικής,

27. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος ΔΒ, Παπαδόπουλος Μ, Ανθρακόπουλος Μ, Παπαδημητρίου Α, Νικολαΐδου-Καρπαθίου Π, Πρίφτης ΚΝ. Σωματικό βάρος γονέων και παχυσαρκία των τέκνων τους (μελέτη PANACEA). Μάιος 2007, 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, 25-27 Μαίου, Σιθωνία Χαλκιδικής.

28. Παπαδόπουλος Μ, Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος ΔΒ, Ανθρακόπουλος  Μ, Παπαδημητρίου Α, Νικολαΐδου-Καρπαθίου Π, Πρίφτης ΚΝ. Σχέση του  παιδικού άσθματος με ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, διατροφικές συνήθειες και σωματική δραστηριότητα, μαθητών ηλικίας 10-12 ετών (μελέτη PANACEA). 2007 Μάιος, 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Σιθωνία Χαλκιδικής.

29. Αντωνογεώργος Γ,  Παναγιωτάκος ΔΒ, Παπαδόπουλος Μ, Κωνσταντινίδου Μ, Χαρίση Μ, Τσούτσου Α, Παπαδημητρίου Α, Πρίφτης ΚΝ, Νικολαΐδου-Καρπαθίου Π. Η  κατανάλωση δημητριακών για πρωινό  έχει προστατευτική δράση ως προς την εμφάνιση παχυσαρκίας σε κορίτσια ηλικίας 10-12 ετών. 2007 Μάιος, 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Σιθωνία Χαλκιδικής.

30. Αντωνογεώργος Γ, Λιολιος Ε, Νικολάου – Παναγιώτου Α, Τρίγκα Μ, Ανθρακόπουλος Μ, Πρίφτης ΚΝ. Μεταβολές στις καπνιστικές συνήθειες των γονέων παιδιών ηλικίας 8-10 ετών με ή χωρίς άσθμα μεταξύ των ετών 1998 και 2003. 2007 Μάρτιος, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων, Καλαμπάκα Τρικάλων.

31. Λιολιος Ε, Αντωνογεώργος Γ, Τριγκα Μ, Περδικάκη Ο, Πρίφτης ΚΝ, Ανθρακόπουλος ΜΒ. Ο επιπολασμός του άσθματος, της αλλεργικής ρινοεπιπεφυκιτιδας και του εκζέματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας κατά την περίοδο 1991 – 2003 στην Πάτρα. Μάρτιος 2007, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων, Καλαμπάκα Τρικάλων.

32. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος ΔΒ, Παπαδόπουλος Μ, Τσούτσου Α, Πρίφτης ΚΝ. Η εφαρμογή της Πολυμεταβλητής Ανάλυσης στον προσδιορισμό χαρακτηριστικών  παιδιών ηλικίας 10-12 ετών που συνδέονται με συμπτώματα άσθματος. 2007 Ιανουαρίος, 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής, Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής, Αθήνα.

33. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος ΔΒ, Τσούτσου Α, Παπαδόπουλος Μ, Πρίφτης ΚΝ. Σχέση παχυσαρκίας και σωματικού βάρους γονέων παιδιών ηλικίας 10-12 ετών. 2007 Ιανουάριος, 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής, Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής, Αθήνα.

34. Αντωνογεώργος Γ, Παπαδόπουλος Μ, Κωνσταντινίδου Μ, Χαρίση Μ, Πρίφτη Ν, Παναγιωτάκος ΔΒ.Η ευεργετική επίδραση της  λήψης δημητριακών για πρωινό στην πρόληψη της παχυσαρκίας σε δείγμα παιδιών ηλικίας 10-12 ετών. 2007 Ιαν, 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής, Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής, Αθήνα.

35. Μούσκου Σ, Αντωνογεώργος Γ, Βαράκης Χ, Μπακούλα Χ., Κυρίτση Ε., Πύρρος Δ., Σιαχανιδου Τ. Διερεύνηση των επιπλοκών που παρατηρούνται κατα την διακομιδή νεογνών. Περιγεννητική Ιατρική και Νεογνολογία, Τόμος 6, Τεύχος 3,  2011.

36. Κωνσταντινίδου Κ., Κώσταλος Χ., Βαρχαλαμα Ε., Κόκκορη Φ., Τσαντίλα Κ., Αντωνογεώργος Γ., Λαμπαδαρίδης Ι., Γούναρης Α. Η καφεΐνη και η γαστρική κένωση σε πολύ χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά.  2011, Περιγεννητική Ιατρική και Νεογνολογία, Τόμος 6, Τεύχος 3.

37. Αντωνογεώργος Γ, Παπαδημητρίου Α, Παναγιωτάκος ΔΒ, Πρίφτης ΚΝ, Νικολαίδου Π. Η αυξημένη ημερήσια κατανάλωση γευμάτων και η καθημερινή πρόσληψη πρωινού συσχετίζονται αντίστροφα με την την παχυσαρκία σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. 2010 Μαιος,  48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Μύκονος.

38.  Παπαδοπούλου Μ, Κιμούλη Μ, Κωνσταντινίδη Α, Οικονομίδου Ε, Δεδούση Ο, Αντωνογεώργος  Γ, Πετροπούλου Δ, Λαμπαριδής  Ι. 2010 Μάιος, Σήψη από Cryptococcus Albidus σε πρόωρο νεογνο: παρουσίαση σπάνιας περίπτωσης. 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Μύκονος.

39. Ζώση Π, Καρακαιδός Δ, Αντωνογεώργος Γ, Λιάσης Ν, Σώκου Ρ, Κανάρης Λ, Καρής Χ. Παχος ενδοθηλίου κοινών καρωτίδων αρτηριών παιδιών με ινσουλινοεξαρτώμενο τύπου Ι σακχαρώδη διαβήτη. 2009 Μάρτιος, 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κολλεγίου Ελλήνων Παιδιάτρων, Αλεξανδρούπολη.

40. Αντωνογεώργος Γ., Καρακαιδός Δ., Νικητάκη Ζ., Μιαρίτη Φ.,Πατσούρου Ε., Βλάχου Θ., Καρής Χ. Φυματινικός δείκτης μαθητών Α΄και ΣΤ΄τάξης δημοτικών σχολείων Κορυδαλλού. Μάρτιος 2009, 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κολλεγίου Ελλήνων Παιδιάτρων, Αλεξανδρούπολη.

41. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος Δ, Παπαδόπουλος Μ, Ανθρακόπουλος Μ, Παπαδημητρίου Α, Νικολαίδου-Καρπαθίου Π, Πρίφτης ΚΝ. Συσχέτιση μεταξύ βάρους γονέων και τέκνων τους (μελέτη PANACEA). 2007 Ιούνιος, 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Σιθωνία Χαλκιδικής,

42. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος Δ, Παπαδόπουλος Μ, Ανθρακόπουλος Μ, Παπαδημητρίου Α, Νικολαίδου-Καρπαθίου Π, Πρίφτης ΚΝ.Συσχέτιση μεταξύ του παιδικού άσθματος και των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, διατροφικών συνηθειών και φυσικής δραστηριότητας παιδιών ηλικίας 10-12 ετών (μελέτη PANACEA). 2007 Ιούνιος, 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Σιθωνία Χαλκιδικής.

43. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος Δ, Παπαδόπουλος Μ, Ανθρακόπουλος Μ, Παπαδημητρίου Α, Νικολαίδου-Καρπαθίου Π, Πρίφτης ΚΝ.Αρνητική συσχέτιση της κατανάλωσης δημητριακών για πρωινό με την παχυσαρκία σε κορίτσια ηλικίας 10-12 ετών. 2007 Ιούνιος, 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Σιθωνία Χαλκιδικής.

44. Αντωνογεώργος Γ, Λιόλιος Ε, Παναγιώτου-Νικολάου Α, Τρίγκα Μ, Πρίφτης ΚΝ, Ανθρακόπουλος Μ. Αλλαγές στις καπνιστικές συνήθεις των γονέων με ασθματικά και μη-ασθματικά παιδιά μεταξύ του 1998 και του 2003. 2007, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων. Καλαμπάκα.

45. Αντωνογεώργος Γ, Λιόλιος Ε, Παναγιώτου-Νικολάου Α, Τρίγκα Μ, Πρίφτης ΚΝ,Ανθρακόπουλος Μ. Επιπολασμός του άσθματος, της αλλεργικής ρινοεπιπεφικύτιδας και του εκζέματος σε παιδιά σχολικης ηλικίας μεταξύ του 1991 και του 2003 στην Πάτρα. 2007, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων. Καλαμπάκα.

46. Αντωνογεώργος Γ, Παναγιωτάκος Δ, Τσούτσου Α, Παπαδόπουλος Μ, Πρίφτης ΚΝ. Συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας σωματικού βάρους και ΔΜΣ γονέων παιδιών ηλικίας 10-12 ετών. 2007, 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής, Αθήνα.

47. Αντωνογεώργος Γ, Κωνσταντινίδου Μ, Χαρίση Μ, Πρίφτη Ν, Παναγιωτάκος ΔΒ. Ο προστατευτικός ρόλος της καθημερινής λήψης πρωινού σε δείγμα παιδιών ηλικίας 10-12 ετών. 2007, Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής, Αθήνα.