Γιατρέ, τσίμπησε κουνούπι ή σκνίπα το παιδί μου.

Τώρα τι κάνουμε;

Τώρα που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, κάνουν και την εμφάνισή τους και διάφορα έντομα, τα οποία ταλαιπωρούν και τα παιδιά και εμάς με τα τσιμπήματά τους. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και τα μωράκια, λόγω της ευαισθησίας του δέρματός τους μπορούν να κάνουν συχνά έντονες τοπικές αντιδράσεις στα διάφορα τσιμπήματα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους γονείς τους. Κάθε τσιμπηματάκι, ανάλογα με το είδος του εντόμου που τσίμπησε το παιδί μάς έχει και την ιδιαίτερη αντιμετώπισή του:

Τσιμπήματα από κουνούπι/σκνίπα.

Τα έντομα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των υμενόπτερων (δηλαδή έχουν άξονες στα φτερά τους). Η θηλυκή σκνίπα (φλεβοτόμος- μοιάζει με μικρό κουνούπι) και το θηλυκό κουνούπι ρουφούν αίμα από τα τριχοειδικά αγγεία του δέρματος διαφόρων ζώων και του ανθρώπου τόσο για να φάνε αλλά κυρίως για να μεγαλώσουν τα αυγά τους. Καθώς τρώνε, για να μην πήξει το αίμα που ρουφάνε, ρίχνουν ένα σάλιο τοπικά μέσω τις προβοσκίδας τους, και για αυτό έχουμε και τις τοπικές αντιδράσεις (πρήξιμο, φαγούρα) και τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου ( κουνούπια) καθώς και την λεϊσμανίαση για τις σκνίπες. Και τα δύο είναι νοσήματα εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα, αλλά καλό θα είναι να το έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποιες φορές μπορεί ένα τσίμπημα να μην είναι τόσο απλή υπόθεση.

ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

Αρχικά, δεν υπάρχει λόγος πανικού (και αυτό ιδιαίτερα στις μαμάδες με μικρά βρεφάκια). Ένα τσίμπημα πρήζεται στην αρχή (περίπου στην πρώτη μισή ώρα) και στην συνέχεια γίνεται ένα σκληρό μπαλάκι που μπορεί να μεγαλώσει για δύο με τρείς ημέρες για να φύγει περίπου στις επτά με δέκα ημέρες. Άρα δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα ούτε για το πρήξιμο ούτε για τα σημαδάκια. Ιδιαίτερα αποτελεσματική παρέμβαση άμεσα, κατά την φάση του πρηξίματος, είναι να δροσίσουμε την περιοχή του τσιμπήματος με κρύο νερό ή παγοκύστη, τυλιγμένη σε πανί για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα του παιδιού. Στην συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια μη-φαρμακευτική αλοιφή για κουνούπια, ουσιαστικά για να ηρεμήσουμε το παιδί από τα τοπικά συμπτώματα. Η χορήγηση φαρμακευτικών αλοιφών που περιέχουν κορτιζόνη ή συνδυασμό αντιβίωσης και κορτιζόνης ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ από τους γονείς χωρίς την συμβουλή ιατρού.  Αυτό γιατί αφενός μεν γιατί δεν έχει ιδιαίτερο όφελος και αφετέρου γιατί από την αλόγιστη χρήση της αλοιφής o σταφυλόκοκκος που έχει το παιδί πάνω του γίνεται ανθεκτικός στην αντιβιοτική αγωγή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ η πιθανότητα να πάθει κάποια μόλυνση (όπως το μολυσματικό κηρίο ή το ερυσίπελας) και λόγω της ανθεκτικότητάς του να χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή από του στόματος. Σκεφτείτε πόσα κουνούπια θα μας τσιμπήσουν όσο ζούμε. Κρίμα δεν είναι να βάζουμε στο παιδί μας τόση φαρμακευτική αγωγή άσκοπα;

ΠΟΤΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ: Ανησυχούμε όταν

· Το πρήξιμο είναι πολύ μεγάλο (πόσο; Όσο σας φαίνεται σε εσάς ασυνήθιστο για την μέχρι τότε αντίδραση του δέρματος του παιδιού σας στα τσιμπήματα.

· Αν αρχίσει και βγάζει και άλλα εξανθήματα (φουσκάλες ή κοκκινίλες) γύρω από το αρχικό τσίμπημα

· Αν από το ξύσιμο του παιδιού αρχίζει να παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα, πύον ή από το ξύσιμο αρχίσει να βγάζει υγρά και να κάνει “καύκαλο» που επεκτείνεται

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να δω το παιδί, καθώς το ενδεχόμενο κάποιας επιμόλυνσης ή κάποιας εντοπισμένης ή γενικευμένης αλλεργικής αντίδρασης δεν μπορεί να αποκλειστεί, και να χρειάζεται περαιτέρω αγωγή.

Τα τσιμπήματα από κουνούπια ή σκνίπες είναι πολύ συχνά και δεν πρέπει να σας ανησυχούνε, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες η εξέταση του παιδιού θα βοηθήσει την έγκαιρη και ορθή φαρμακευτική του αγώγη.