Το αδιάθετο παιδί

Δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή για τους γονείς, να βλέπουν τα παιδιά τους άρρωστα, πολύ ή λίγο. Σας δίνουμε χρήσιμες απαντήσεις και συμβουλές έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία και υπομονή κάθε μορφής αρρώστια του παιδιού σας.

Το μωράκι μου κλαίει ασταμάτητα! Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Όπως όλοι σας καταλαβαίνετε, αναφέρομαι στους κολικούς, μια κατάσταση που σύμφωνά με τις μελέτες θα αγγίξει ένα στα τρία μωράκια μέχρι να γίνουν τεσσάρων μηνών. Και ξεκινάμε με το πολύ απλό ότι όλα τα βρέφη, είτε έχουν είτε δεν έχουν κολικούς, κλαίνε περισσότερο τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους από ότι σε όλη την υπόλοιπη παιδική ηλικία.

Τρίτη μέρα με πυρετό. Δεν θα πάρει αντιβίωση το παιδί;

Θα σταθώ σε ένα λυπηρό φαινόμενο που χαρακτηρίζει την ελληνική πραγματικότητα και είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Αφορμή σε αυτό αποτελεί η για μια ακόμα φορά που έχω ακούσει το «καλά, το παιδί κάνει δυο ημέρες πυρετό, δεν θα πάρει αντιβίωση;» και το κλασικό «βήχει τόσες μέρες και δεν θα πάρει αντιβίωση;»…

To μωράκι μου βάζει το δάκτυλο στο στόμα. Πώς θα το σταματήσω;

Ο θηλασμός του δακτύλου, της χούφτας και της πιπίλας αποτελεί μια φυσιολογική συνήθεια  που χαρακτηρίζει σχεδόν στο 100% των βρεφών και των νηπίων.  Η συνήθειες αυτές αποτελούν το πρώιμο βήμα στην ικανότητα του βρέφους για ρύθμιση των συναισθημάτων του, ενώ το βοηθούν να χαλαρώνει και να αισθάνεται άνετα και ασφαλές.