Γιατρέ, άκουσα ότι κυκλοφόρησε το εμβόλιο της γρίπης. Γιατί θα πρέπει να το κάνω στο παιδί μου;

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες Έλληνες θα αρρωστήσουν με γρίπη – πόσοι περίπου; εκτιμάται μέχρι και το 20% του γενικού πληθυσμού άρα περίπου 2.000.000. Πολλοί λιγότεροι από αυτούς θα νοσηλευτούν – πόσοι ακριβώς; δεν γνωρίζουμε στην Ελλάδα καθώς είναι ελλιπή στα στοιχεία για την καταγραφή των νοσηλειών λόγω γρίπης. Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν, είτε λόγω της ίδιας της γρίπης είτε λόγω επιπλοκών που μπορεί να έχουν από άλλα νοσήματα που πάσχουν. Εδώ γνωρίζουμε ένα αριθμό κάθε χρόνο που ανακοινώνεται προς τα μέσα της Άνοιξης από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν το 42, εκ των οποίων τα 35 άτομα ανήκαν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και 7 ήταν γενικός πληθυσμός, παρά την ιατρική φροντίδα και την καλύτερη δυνατή νοσηλεία που είχαν, στην πλειοψηφία τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το τραγικό είναι ότι εμβολιασμένα έναντι του ιού της γρίπης ήταν μόνο ΕΞΙ από τα άτομα που βρισκόντουσαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ΚΑΝΕΝΑ από τα επτά άτομα που ήταν στον γενικό πληθυσμό. Επίσης ως ομάδα υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις οδηγίες του τα περιλαμβάνει σαφώς.

Αρά λοιπόν η γρίπη δεν είναι ένα απλό κρυωματάκι, δεν αποτελεί αφορμή να κάτσουμε σπίτι και να χάσουμε σχολείο ή να λείψουμε από την δουλειά μας με αναρρωτική άδεια. Η γρίπη είναι μια νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και θάνατο οποιοδήποτε άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας.
Η γρίπη μεταδίδεται πολύ πολύ εύκολα. Ο ιός αρχίζει να μεταδίδεται από το μολυσμένο άτομο μία με δύο ημέρες πριν την εκδήλωση του πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι το 20% με το 30% των ενηλίκων που αρρωσταίνουν με γρίπη και δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ σύμπτωμα, απλά μεταφέρουν και διασπείρουν τον ιό της γρίπης στα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνια νοσήματα.
Παιδιά ηλικίας πέντε ετών και μικρότερα, άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα, άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη μικρότερα των έξι μηνών ή μικρότερα, άτομα που έρχονται σε επαφή με άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, επαγγελματίες υγείας, έγκυες και λεχωίδες. Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να εμβολιαστούν ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, καθώς ο κίνδυνος είτε να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από την νόσησή τους με την γρίπη είτε να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα με μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν είναι μεγαλύτερός από τους υπόλοιπους. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, και ακόμα πιο έντονα τα παιδιά μικρότερα των 2 ετών αποτελούν ομάδα με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη επιπλοκών. Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η πνευμονία, είτε ως συνέπεια από την ίδια την λοίμωξη με τον ιό της γρίπης είτε ως αποτέλεσμα λοίμωξης από κάποιο μικρόβιο, που “εκμεταλλεύεται” το αδύναμο οργανισμό του παιδιού και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατη νόσηση. Και δυστυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι τα μισά παιδιά που θα νοσήσουν από πνευμονία λόγω της γρίπης θα χρειαστούν νοσοκομειακή νοσηλεία και το ένα τρίτο από αυτά θα αναπτύξουν βακτηριακή πνευμονία, με κίνδυνο να χρειαστούν πολλές μέρες νοσηλεία. Η πνευμονία αποτελεί και την πρώτη αιτία θανάτου λόγω της λοίμωξης με τον ίο της γρίπης στα παιδιά στον δυτικό κόσμο. Άλλες επιπλοκές συχνές αφορούν την εμφάνιση μυοσίτιδας (νόσημα που το παιδί εμφανίζει πόνους στους μύες, ιδιαίτερα των κάτω άκρων σε σημείο να δυσκολεύεται να περπατήσει) και την εμφάνιση ωτίτιδας (περίπου ένα στα δέκα παιδιά εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ωτίτιδα τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού).
Όλα τα παραπάνω μπορούν να προληφθούν; ΝΑΙ με τον εμβολιασμό έναντι του ίου της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλέστατο (χαρακτηριστικά χορηγείται σε εγκύους ανεξάρτητου τριμήνου) και μπορεί να προστατέψει ένα παιδί -και έναν ενήλικα- από τον κίνδυνο να νοσήσει και να εμφανίσει όλες τις επιπλοκές της νόσου, μέχρι και να τον προστατεύσει από τον θάνατο. Μπορεί τα 42 άτομα που πέθαναν πέρυσι να ακούγονται λίγα, ελάχιστα μπροστά στο πλήθος των ατόμων που θα νοσήσουν από γρίπη τον χειμώνα που μας έρχεται. Και ακόμα λιγότερα τα 7 άτομα που ήταν γενικός πληθυσμός, δηλαδή δεν ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν χρόνια νοσήματα. Εύκολα κάποιος μπορεί να πει … “Έλα, σε εμένα θα συμβεί;”. Και αν όμως συμβεί σε εμάς, στον πατέρα μας ή στο παιδί μας; Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης. Ας το κάνουμε πράξη και φέτος και κάθε χρόνο με το εμβολιασμό έναντι του ίου της εποχικής γρίπης.